Stevia

In de zomer van 2011 kreeg dit produkt een welverdiende plaats in de voedselmarkt door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid). Ook bij Carpe D’Jam geven we een plaats aan dit gezonde alternatief voor suiker met onze aparte stevialijn. Hier lees je meer over deze bijzondere plant.

Stevia ??? (honingkruid, zoet gras, stepa, stepia)

Al eeuwenlang wordt Stevia (in Zuid-Amerika gebruikt omwille van zijn zoete eigenschappen. Japan gebruikt dit al meer dan 20 jaar. De VS lieten het toe vanaf 1995, Australië en Nieuw-Zeeland volgden snel de VS.

Voordelen van stevia

  • sterke antioxidant en ontstekingsremmend
  • zéér sterke zoetkracht en van nature calorie-arm
  • ok voor candida’s (schimmelinfectie)
  • ok voor diabetici en PKU’s (Phenylketonurie)
  • ontsmettende werking
  • vrij van chemicaliën
  • natuurlijk product (volgens wetenschappers een ‘nobel molecule’)
  • gaat verzuring tegen in het lichaam en herstelt zuur/base evenwicht
  • bevat volgende vitamines : Vit B1 (zenuwfuncties, spijsvertering, …)
    • Vit B2 (gezonde nagels, haar,…)
    • Vit B3 (cholesterolregelend, goed voor metabolisme,…)
    • Vit C (sterke antioxidant, voorkomt infecties)
  • lever, nieren en longen functioneren beter met stevia
  • fermenteert niet, goed wateroplosbaar en hittebestendig

Bronnen
De Vries, F. en V an Der Snoek
“Alles over stevia. Het zoete geheim van Moeder Natuur” (Solanum Boeken 2009)

Geuns, J.M.C.
“Stevia en steviolglycosiden. De naakte waarheid over stevia of de politiek in zijn blootje” (Euprint 2010)

Van Killegem, W.
“Winiefred kookt met stevia” (Davidsfonds Uitgeverij)